Leuvense DrivOlution helpt je veiliger op de weg

caroDe directe verzekeraar Corona Direct lanceert in samenwerking met de Universiteit Gent, DrivOlution en Sentiance, een nationaal onderzoeksproject over rijgedrag en rijveiligheid. Voor deze studie, die Caro heet,  zullen vijfduizend chauffeurs gedurende een jaar hun rijstijl laten monitoren door een smartphone-app om te onderzoeken of ze dankzij coaching, tips en beloningen veiliger gaan rijden en hun rijstijl aanpassen.

Anderzijds wil Corona Direct ook de correlatie onderzoeken tussen rijstijl en ongevallenrisico. Zo kan een verzekeringsproduct in de markt gezet worden waarbij de premie wordt bepaald in functie van het effectieve rijgedrag. Met een dergelijk product zou Corona Direct, tien jaar na de lancering van de Kilometerverzekering, opnieuw voor een disruptie zorgen in de verzekeringswereld.

De rol van het Leuvense DrivOlution in dit onderzoek is niet te onderschatten. DrivOlution heeft jarenlange ervaring met professionele vloten. “Het totaalpakket op maat laat de medewerkers veiliger en zuiniger de weg op gaan met hun personenwagen of vrachtwagen”, zegt Elke Hofman van Drivolution. “Alles start met een analyse van de rijstijldata van de chauffeurs. Wij maken het verschil door de verschillende soorten databestanden die de klant ter beschikking heeft samen te laten vloeien tot een overzichtelijk en begrijpbaar rapport waar de bedrijven mee aan de slag kunnen. Op basis daarvan krijgen de chauffeurs opleidingen op maat om hun rijgedrag aan te passen. De begeleide chauffeurs krijgen via opvolgingstools gepersonaliseerde feedback van hun brandstofverbruik en hun schade.”  Deze drieledige aanpak (analyse – bijsturen – opleiding) zorgt volgens DrivOlution voor een gedragswijziging op lange termijn.

Met de komst van de Caro-app brengt DrivOlution zijn ervaring met professionele vloten naar de particuliere markt.

“Binnen dit onderzoeksproject staat DrivOlution vooral garant voor een grondige kwaliteitscontrole”, zegt Hofman. “Vervolgens vertalen wij de technische gegevens naar begrijpbare gepersonaliseerde boodschappen voor de bestuurder via de Caro-app. DrivOlution ondersteunt ook mee de data-analyse. De focus van DrivOlution ligt steeds op een duurzame gedragsverandering achter het stuur op lange termijn.”