Leuvense DataCamp krijgt Amerikaanse versnelling

datacampDe Belgische tech start-up DataCamp, die online cursussen rond data analyse aanbiedt, is als eerste KU Leuven-onderneming ooit geselecteerd voor het prestigieuze Techstars accelerator programma in New York.

Techstars is een van de meest prestigieuze accelerators in de wereld. Het vormt veelbelovende jonge technologie start-ups om tot wereldspelers. Uiteindelijk bemachtigt slechts één procent van de ongeveer duizend applicaties per jaar een plaats. Techstars biedt de geselecteerde start-ups een investering van 118.000 dollar en laat hen gedurende drie maanden intens begeleiden door experts zoals Dick Costolo (CEO van Twitter) en Dennis Crowley (medeoprichter van Foursquare). In ruil daarvoor neemt Techstars een belang van zes procent in de onderneming.

Momenteel heeft DataCamp wereldwijd meer dan 90.000 gebruikers en werkt het onder meer samen met universiteiten zoals Princeton University, Duke University en University of Washington. DataCamp is gegroeid met de steun van het door KU Leuven opgestarte LCIE, de Leuven Community for Innovation driven Entrepreneurship, en haar partners iMinds, IusStart en Belcham. iMinds begeleidt DataCamp via haar iStart incubatietraject, IusStart biedt juridische ondersteuning en Belcham stelt ruimte ter beschikking in haar incubator in New York. Ook SO Kwadraat heeft advies gegeven.

Het aanbod van DataCamp bestaat online zowel uit gratis als uit betalend lesmateriaal, dat specifiek gericht is op de niche van data analyse. “Veel bedrijven hebben heel wat digitale gegevens, maar hebben niet de expertise om die ten volle te benutten”, zegt Jonathan Cornelissen, CEO van DataCamp. “Onze technologie en cursussen bieden een schaalbare en efficiënte oplossing om dit tekort op te lossen. De huidige focus ligt op de uitbouw van een basiscurriculum dat mensen met een kwantitatieve achtergrond omschoolt tot data analist. Dit aanbod zal in de toekomst worden uitgebreid met specifieke trainingen voor bepaalde technologieën en sectoren zoals de farma-industrie en de financiële sector.”