Leuvense biotechbedrijven scoren op de beurs

tigenixDe sector van de biotechnologie tekent voor een op de vier aandelen die in de eerste zeven maanden van 2015 werden verhandeld op de beurs van Brussel. Dat blijkt uit cijfers van Binckbank België. Zeven van de twintig populairste aandelen bij de klanten van de bank komen van biotechbedrijven. Twee ondernemingen uit Heverlee (Leuven) bekleden een prominente plaats in dat lijstje: Thrombogenics en TiGenix.

Het succes is geen verrassing: ons land behoort met meer dan 140 bedrijven tot de top in de sector van de biotechnologie. België vertegenwoordigt zeven procent van de Europese biotechbedrijven. De Belgische ondernemingen zijn goed voor zestien procent van de Europese omzet en voor tien procent van de uitgaven voor research & development.

Thrombogenics, gestart als spin-off van de KU Leuven, verlegt momenteel de focus naar nieuwe onderzoeksprojecten voor geneesmiddelen in een vroege fase van ontwikkeling. Zo is er onderzoek naar kanker en oogmedicijnen in de laboratoriumfase.

TiGenix zet volop in op een geneesmiddel voor de behandeling van bloedvergiftiging. Dat liet tijdens een eerste testfase gunstige resultaten optekenen. Het product heet Cx611. Onderzoek toont aan dat het veilig is en goed wordt verdragen. Eerder gaf het ook al positieve resultaten voor een mogelijke behandeling van reumatoïde artritis.

Over de efficiëntie van het middel tegen bloedvergiftiging worden nog geen definitieve uitspraken gedaan. Dat kan te maken hebben met de beperkte duur en intensiteit van de behandeling. Bij dieren heeft het product alvast de werkzaamheid tegen bloedvergiftiging bewezen.