Leuven-Mindgate-300x200De Leuvense schepen van Economie Mohamed Ridouani (SP.A) leidde in april van dit jaar een economische missie naar de Indiase hoofdstad New Delhi om het Leuvense potentieel rond gezondheid en hightech in de kijker te zetten. Met resultaat, want er lopen verschillende gesprekken om een samenwerking tussen de twee steden op poten te zetten.

“Een goede relatie met India is voor Leuven een goede zaak”, zegt Ridouani. “Onze bedrijven en instellingen kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren voor de gezondheidszorg in India en tegelijk een nieuwe afzetmarkt in de grootste democratie ter wereld aanspreken. Dat kan voor werkgelegenheid in onze regio zorgen.”

Ook voor de Leuvense bedrijven was het bezoek aan New Delhi een voltreffer. Zo zal Materialise meewerken aan een proefproject dat gezondheidszorg en 3D-printen samenbrengt. UZ Leuven en Imec gaan samenwerken met het All India Institute Of Medical Science, het grootste en meest prestigieuze medisch onderzoekscentrum in India.

Nanotechnologiebedrijf Imec zal een project uitwerken om de luchtkwaliteit in de stad te monitoren. “Wetende dat New Delhi de meest vervuilde stad ter wereld is, zal dat voor de bevolking heel wat teweeg brengen”, zegt Ridouani. Op het niveau van de steden zal Leuven een aantal ambtenaren uit New Delhi ontvangen. “Zij zullen hier een soort stage volgen, om bij te leren en goede praktijken mee terug naar New Delhi te nemen.”

Ook KU Leuven Research & Development zet een soortgelijke kennisuitwisseling op poten met de Indiase grootstad.