Leuvense bedrijven ReMYND en Imec op congres BioJapan

remyndDe Belgische wetenschappers en bedrijfsleiders actief in de life sciences trokken naar Tokio voor het jaarlijkse businesscongres BioJapan met meer dan 5.000 deelnemers. België was er met twintig bedrijven een van de belangrijkste delegaties. Onder hen de Leuvense ondernemingen ReMYND (foto) en Imec.

Dertig topwetenschappers en bedrijfsleiders uit Belgische onderzoekscentra en bedrijven hebben hun werk en hun visie gedeeld met meer dan 400 Japanse tegenhangers. Het congres in Tokio werd georganiseerd naar aanleiding van 150 jaar Japans-Belgische diplomatieke relaties. Op de workshop met 600 aanwezigen werden de  uitstekende relaties tussen Japan en België in lifesciences in de verf gezet.

In zes parallelle sessies werden enkele humane ziektedomeinen verkend. Kanker, hersenaandoeningen, infectieziekten, regeneratieve geneeskunde en verbetering van de globale gezondheidszorg kwamen aan bod. Belgische en Japanse vertegenwoordigers deelden hun huidige kennis en verkenden hoe de grenzen kunnen verlegd worden door beter samen te werken. “We zijn er zeker van dat de aandacht die onze bedrijven kregen, zal leiden tot nieuwe contracten”, zegt Claire Tillekaerts van Flanders Investment en Trade.

Jo Bury (VIB) van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) stelt dat samenwerken met Japan een must is. “Japan is de tweede grootste markt voor gezondheidsoplossingen in de wereld. Een onderzoeksinstelling wil om die reden heel nauw samenwerken met Japanse onderzoekers en bedrijven. Het niveau van wetenschappelijk onderzoek in Japan is bijzonder hoog.”