Leuvense bedrijven ontwikkelen megadatabank

megadatbank-dnaEr is een megadatabank met DNA van Belgen in de maak. Bij de ontwikkeling trekken Leuvense bedrijven de kar: Imec en het opgeslorpte iMinds, het genetische centrum van het UZ Leuven en de KU Leuven.

Ons land investeert 10 miljoen euro in een technologieplatform om het volledige DNA van duizenden Belgen in kaart te brengen. Een consortium van onderzoeksinstellingen, ziekenhuizen en bedrijven zet weldra zijn handtekening onder de samenwerking.

Het DNA-platform moet de basis worden voor een correcte diagnose en voor efficiëntere behandelingen op maat. Het project moet bovendien de erfelijke gezondheidsrisico’s van de Belgen in kaart brengen, zodat meer op preventie kan worden ingezet. De initiatiefnemers zien het platform ook als een eerste stap op weg naar een genetisch paspoort voor elke pasgeboren baby. Dat kan dan levenslang als een leidraad voor de gezondheidszorg dienen.

Cruciaal is de snelle en correcte interpretatie van de honderden gigabytes. Daarom bundelen het Leuvense micro-elektronicabedrijf Imec en onderzoeksinstelling iMinds, in september opgegaan in een fusie met Imec, hun expertise met Belgische en buitenlandse technologiebedrijven.

Als alles volgens plan verloopt, rollen de gegevens van de eerste patiënten begin volgend jaar uit de machines. Het technologieplatform is een initiatief van een consortium van Imec, iMinds, vier genetische centra van universitaire ziekenhuizen (Leuven, Brussel, Gent, Antwerpen), de KU Leuven, het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid, Intel en enkele techbedrijven met basis in ons land.