Het Universitair Psychiatrisch Centrum in Leuven (UPC KU Leuven) heeft zijn accreditatie voor zorgkwaliteit en patiëntveiligheid van Joint Commission International (JCI) met succes verlengd. Het behoud van het kwaliteitslabel is een garantie voor kwalitatieve psychiatrische zorg.

Sinds enkele jaren houdt de Vlaamse Zorginspectie bij algemene ziekenhuizen die in een accreditatietraject stappen geen systeemtoezicht meer. Vanaf 2018 geldt die maatregel ook voor psychiatrische ziekenhuizen. De overheid moedigt de psychiatrische zorginstellingen aan om eveneens via een externe audit aan te tonen dat ze op een veilige en kwaliteitsvolle manier werken.

“Door vrijwillig in een accreditatietraject bij een internationale instantie te stappen willen we het Vlaamse beleid in de zorgsector ondersteunen”, zegt operationeel directeur Gert Peeters. “We nodigen andere partners uit om samen de dynamiek rond kwaliteit en patiëntveiligheid in de geestelijke gezondheidszorg te versterken.”

Het UPC, dat campussen heeft in Kortenberg en Leuven (Gasthuisberg), behaalde een eerste JCI-accreditatie eind 2013. Nu werd die verlengd voor drie jaar tot 2020. Joint Commission International is een gerenommeerde ziekenhuisauditor die de zorgkwaliteit en patiëntveiligheid in zorgvoorzieningen evalueert. Met deze accreditatie is het UPC medepionier in de Europese geestelijke gezondheidszorg. Alleen het psychiatrisch ziekenhuis Region Hovedstadens Psykiatri in Kopenhagen behaalde eenzelfde accreditatie.

In de week van 13 tot 17 maart 2017 hebben JCI-auditors het UPC doorgelicht. Centraal in de enquête stonden de patiënt en zijn zorgprogramma. “De auditeurs waren onder de indruk van de warmte en passie waarmee de medewerkers van het UPC zorg verlenen aan patiënten”, zegt hoofdarts Filip Bouckaert.