Leuvens technologiebedrijf bindt strijd aan met polio

GIM_polio_eHealthBeeldGIM, een Leuvens technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in geografische informatie, heeft voor de ngo eHealth Africa de Nigeriaanse deelstaten Kaduna en Bauchi in kaart gebracht aan de hand van satellietbeelden. Deze analyse op basis van geavanceerde technologie betekent een nieuwe stap voorwaarts in de strijd tegen kinderverlamming in Nigeria.
Kinderverlamming of polio maakte nog veel slachtoffers in Nigeria. In het kader van het Global Polio Eradication Initiative, een initiatief van onder meer UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie,  zetten verschillende ngo’s hun schouders onder een grootschalige vaccinatiecampagne. “Om het virus definitief een halt toe te roepen, moet elk kind ingeënt worden”, zegt  Vital Schreurs, managing director van GIM. “Daarom wil eHealth Africa meer geavanceerde technologie inzetten om de doeltreffendheid van de vaccinatiecampagnes te verhogen. Zo kregen  wij de opdracht om de volledige Nigeriaanse deelstaten Kaduna en Bauchi letterlijk in kaart te brengen. We zetten daarvoor satellietbeelden in en analyseren die met behulp van heel  gespecialiseerde software.”

GIM_VitalSchreursDit bleek geen sinecure, want Kaduna en Bauchi beslaan een oppervlakte van drie keer de oppervlakte van België. “We konden rekenen op de hulp van onze partner Airbus Defense & Space om het hele gebied in recordtijd in beeld brengen”, zegt Schreurs. “Nadien analyseerden we de ultrahogeresolutiebeelden via beeldanalysetechnieken en met behulp van eCognition software. Zo konden we werkelijk alle features in kaart brengen: van stedelijke gebieden, dorpen en nederzettingen, meren en waterwegen, tot zelfs verharde wegen en paden.” Dankzij de analyse van GIM weet eHealth Africa dat tijdens de vaccinatiecampagne geen enkel dorpje over het hoofd wordt gezien. Bovendien kan de organisatie ook veel beter inspelen op de hindernissen die vaccinatieploegen op hun weg tegenkomen.
Inmiddels werpt het Global Polio Eradication Initiative zijn eerste vruchten af. Sinds 24 juli 2014 werd geen enkel nieuw positief bloedstaal opgetekend in de Nigeriaanse poliolabo’s. Nigeria werd daarom in september 2015 van de lijst gehaald van polio-endemische landen.
Dit weekend (21-22 november) is GIM aanwezig op de Vlaamse Ruimtevaartdagen in de Brabanthal in Leuven. Bezoekers en geïnteresseerden kunnen er bij de technologiespeler terecht voor een boeiende inkijk in hun baanbrekend werk rond aardobservatie en de verschillende technologische oplossingen die het bedrijf heeft ingezet voor eHealth Africa en het Global Polio Eradication Initiative.