Leuvens bedrijf laat je vliegen

vliegtuigHet nieuwe Leuvense luchtvaartbedrijf Green Tech Aircraft start met de ontwikkeling van de Ypselon GT, een progressief elektrisch vliegtuig. Het toestel is niet alleen een rasecht sportvliegtuig met hoge prestatievermogens, maar is ook duurzaam door zijn elektrische aandrijving en lage operationele kost. Het concept van de Ypselon GT wordt tot en met 18 april officieel voorgesteld tijdens de Aero Expo 2015 in het Duitse Friedrichshafen.

Green Tech Aircraft (GTA) is ervan overtuigd dat het met de Ypselon GT oplossingen kan bieden voor de grote uitdagingen waarmee steeds meer eigenaars en piloten van recreatieve sportvliegtuigen geconfronteerd worden. De grootste uitdaging is het aanvaardbaar houden van de operationele kosten. “Het verbruik zal slechts 5 tot 8 euro per vlieguur kosten”, zegt David De Ridder, oprichter en Managing Director van GTA. “Dit is uniek, want voor huidige, vergelijkbare types sportvliegtuigen kan deze kost makkelijk tot meer dan het tienvoudige oplopen. Het elektrische aandrijfsysteem is bovendien zo goed als onderhoudsvrij en is veel milieuvriendelijker.” Omdat een op maat gebouwde aanhangwagen verkrijgbaar zal zijn kunnen hoge stallingskosten worden vermeden.

De Ypselon GT is een volledig elektrisch aangedreven tweezitter, met tandem zitconfiguratie, en met de meest moderne veiligheidssnufjes. Het toestel heeft een laadvermogen van 220 kg en kan een kruissnelheid bereiken van 320 km/h. De aanvankelijk geschatte reikwijdte van ongeveer 500 km zal nog verder verhogen door de snel opeenvolgende evoluties in batterijtechnologie. “De totale kost gespreid over de levensduur van het vliegtuig vermindert ook gevoelig. Het gaat om een totaal andere vliegervaring en een meer zorgeloze beleving voor de eigenaar”, zegt De Ridder.

De Ypselon GT bevindt zich momenteel in de eerste ontwikkelingsfase en zal initieel wereldwijd beschikbaar zijn op de sterk groeiende markt van zelfbouw vliegtuigen. De eerste leveringen van de ‘quick-built’ bouwpakketten worden verwacht voor 2019. “Als er voldoende vraag is, zullen we ook overwegen een volledig fabrieksgebouwde versie op de markt te brengen”, zegt De Ridder. De voorverkoop van de Ypselon GT is nog niet gestart, maar potentiële klanten kunnen wel al hun interesse tonen door het ondertekenen van een ‘Expression of Interest’.
Meer informatie op de website van Green Tech Aircraft. Geïnteresseerde investeerders kunnen contact opnemen met Green Tech Aircraft via: info@greentechaircraft.com.