Leuven wordt de belangrijkste bierstad ter wereld

abinbevDe kogel is door de kerk. Het hoofdkantoor van de grootste brouwer ter wereld komt in Leuven. Dat maakte de fusiegroep AB Inbev en SABMiller donderdag zelf bekend. Een verhuis naar Londen, waar velen voor vreesden, gaat niet door. Het hoofdkantoor voor het topmanagement is Leuven, met een extra kantoor in New York.

De overname van SABMiller door AB InBev is nog niet rond. De fusiegroep hoopt de operatie tegen 10 oktober af te ronden, als de aandeelhouders van beide ondernemingen finaal het licht op groen zetten.

In afwachting werden donderdag de nieuwe organisatiestructuur en het managementteam bekendgemaakt. Het hoofdkantoor komt in Leuven, naast een global functional management office in New York. Een derde locatie is SABMiller in het Britse Woking.

Na de definitieve fusie wordt de groep in negen geografische zones opgedeeld, van Noord- en Latijns-Amerika over Europa tot Azië en Afrika. Aan het hoofd van het fusiebedrijf staat Carlos Brito, die momenteel de Belgisch-Braziliaanse brouwer leidt. Onder hem werken zogenaamde functional chiefs en zonepresidents. De nieuwe groep kleurt erg Braziliaans, met tien van de negentien topmanagers. De enige Belg in het gezelschap is Jan Craps, die zonepresident wordt van Zuid-Azië. Momenteel werkt hij voor AB InBev in Canada.

Bij AB InBev in Leuven werken momenteel 200 mensen. Met hoeveel ze zullen zijn na de fusie met SABMiller is niet bekend. “De locaties van SABMiller in Groot-Brittannië zullen significant geïmpacteerd worden. De permanente rollen in corporatefuncties zullen in Leuven en in New York gebaseerd zijn”, stelt de brouwerij. “De Belgische roots gaan eeuwen terug en blijven een belangrijk deel van de identiteit en het erfgoed.”

Burgemeester Louis Tobback (SP.A) noemt de beslissing een heel goede zaak voor Leuven. “De aanwezigheid van het hoofdkantoor van een van de grootste bedrijven ter wereld levert de stad veel prestige op.”