Internet_of_ThingsDe Vlaamse regering investeert 30 miljoen euro in imecXpand. Dat is een investeringsfonds getrokken door het Leuvense nanotechnologiebedrijf Imec. Met het fonds mikt Imec op bedrijven die zich richten op de sector van het internet of things (iot).

Het internet of things (iot) of internet der dingen is de benaming voor evoluties in nano-elektronica en sensortechnologie die ervoor zorgen dat steeds meer fysieke objecten met elkaar in contact staan en op elkaar kunnen reageren. Door mensen bediende computers zoals desktops, tablets en smartphones zijn straks in de minderheid op het internet. De meerderheid van de gebruikers zal bestaan uit semi-intelligente apparaten. Alledaagse voorwerpen worden een entiteit op het internet: ze kunnen communiceren met personen en met andere objecten en op grond daarvan autonome beslissingen nemen.

Met imecXpand wil Imec het potentieel in die sector aanboren en verder ontwikkelen. Bedoeling is om iot-starters op de juiste weg te zetten. “Met imecXpand willen we startups ondersteunen die in een vroege fase onze technologie willen ontwikkelen en naar de markt brengen, maar die vaak door het hoge risico geen toegang hebben tot de bestaande, meer traditionele financieringsmethodes”, zegt Luc Van den Hove, ceo van Imec.

“Ook ideeën van buiten Imec die gecombineerd met onze technologie tot een startup kunnen leiden, zullen ondersteund worden.” Vlaanderen investeert 30 miljoen euro. Bedoeling is om in totaal 100 miljoen euro bij elkaar te krijgen. Daarvoor wordt gekeken naar private partners en middelen vanuit het Europees investeringsfonds. Ideeën en projecten zullen door een team van experten geselecteerd en beoordeeld worden.