Niet alle markten in Vlaanderen nemen het even nauw met de hygiënevoorschriften. Die hygiëne in de diverse marktsteden in ons land loopt ook sterk uit elkaar. Dat blijkt uit cijfers van het voedselagentschap FAVV die het Leuvense kamerlid Els Van Hoof (CD&V) opvroeg. Leuven deed het in 2016 erg goed. Aarschot presteerde een pak slechter dan de voorbije jaren.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) voert elk jaar ongeveer 1.500 controles uit op marktkramers, kerstkraampjes en foodtrucks op festivals en evenementen. Roeselare behaalt voor 2016 de titel van meest hygiënische markt. Alle controles waren daar conform.

Leuven volgt op de tweede plaats, met bijna 82 conforme controles. In de hoofdstad van Vlaams-Brabant werd wel een pak meer kramen gecontroleerd: 72, tegenover 11 in Roeselare.

De meeste andere van de dertien Vlaamse centrumsteden kenden een serieuze terugval in vergelijking met 2015. Aalst, Kortrijk, Oostende, Genk, Brugge, Hasselt, Sint-Niklaas en Aarschot zakten in 2016 naar de onderste regionen van het klassement. Mechelen heeft de minst hygiënische markten.

Temperatuur

Bij bijna een op vijf gecontroleerde handelaars in de marktsteden was het probleem een gebrek aan voorzieningen om de handen te wassen. Bij vijftien procent van de kramen werd de voeding niet op de juiste temperatuur bewaard.

Uit de voorlopige cijfers voor 2017 blijkt dat de meeste centrumsteden zich vorig jaar herpakten. Alleen Oostende blijft op de sukkel. Van Hoof benadrukt dat de controles van het FAVV op peil moeten blijven. “Zeker in de marktsteden die het minder goed doen”, zegt ze.

Ze pleit ook voor een onderscheid in de cijfers tussen marktkramen, kerstkraampjes en foodtrucks op evenementen. “De focus op bepaalde types evenementen kan voor een vertekening van de resultaten zorgen. Maar het toont hoe dan ook aan dat er op sommige vlakken nog werk aan de winkel is. Hygiëne komt altijd op de eerste plaats, welke type kraam het ook mag zijn.”