Leuven en Eeklo delen de tweejaarlijkse titel van beste jeugdgemeente van Vlaanderen. Dat heeft Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) zondag bekendgemaakt. Leuven wordt genoemd als voorbeeld voor Vlaanderen. Baanbrekend is het Kabinet J.

De titel bekroont steden en gemeenten voor hun geleverde inspanningen voor kinderen en jongeren. Leuven wordt genoemd als voorbeeld voor Vlaanderen. Er zijn brede en structurele acties, naast kleine en plezante activiteiten.

Een speciale vermelding is er voor Kabinet J. Dat is de officiële spreekbuis van jongeren in de stad. Kabinet J sprokkelt meningen van zoveel mogelijk jongeren en brengt hun stem over aan het stadsbestuur. “Wij leggen meningen en mogelijke veranderingen binnen de stad voor aan het stadsbestuur”, zegt Kabinet J.

De groep is uitgegroeid tot partner van het stadsbestuur voor alles wat te maken heeft met of invloed heeft op jongeren en kinderen in Leuven. “Als officiële jeugdraad zetten wij op vraag van het stadsbestuur een traject rond een bepaald thema op. Om te komen tot een door jongeren gedragen advies.”

Daarnaast kan Kabinet J op eigen initiatief of op vraag van Leuvense jongeren een proces starten om een advies te formuleren aan het stadsbestuur. Dat doet de groep ook. Tot de al geformuleerde adviezen behoren verkeersveiligheid, geluidsnormen in jeugdhuizen, meer ruimte in de stad (binnen en buiten), de ideale festivalzomer en meer openbare kunst.