Leuven Mindgate koppelt technologie aan gezondheid

Mohamed-ridouani-1355480345Het stadsbestuur van Leuven heeft donderdag ‘Leuven Mindgate’ voorgesteld. Onder die noemer wil de stad de kruising uitbouwen van haar twee grootste troeven: gezondheid en technologie. De twee grootste spelers van de innovatieve kennispoort zijn Imec en het Universitair Ziekenhuis, die op korte termijn samen 2 miljard euro investeren.

De Leuvense schepen van Economie Mohamed Ridouani hield donderdag ‘Leuven Mindgate’ onder de doopvont met een busrit die symbolisch vertrok aan de Vaartkom, nu al het nieuwe Leuven en zeker het stadsdeel van de toekomst.

“Deze nieuwe samenwerking is vooral een economisch ontwikkelingsproject. Door de kruising van gezondheid en technologie tijdens de jongste jaren leunen we stilaan aan bij de wereldtop. Maar er zijn kapers op de kust vanuit het buitenland. Onze partners moeten wakker zijn om echt tot die wereldtop door te groeien.”

Leuven wil nog meer inzetten op internationaal talent. De stad legt zelf 500.000 euro op tafel voor de start. Het technologiebedrijf Imec investeert de volgende twee tot drie jaar 1,1 miljard euro. Het UZ Leuven heeft 850 milljoen euro klaar liggen.

“Mindgate is meer dan een likje verf”, zegt Ridouani. “Om mensen en projecten aan te trekken zullen we de nodige fysieke ruimte moeten vrijmaken. We willen het Wetenschapspark Arenberg verder uitbouwen. Gasthuisberg is op dit moment een grote bouwwerf: het wordt een dorp in de stad. De Vaartkom moet de culturele hotspot van Vlaanderen worden. We willen Leuven omtoveren van het grijze Oxford tot het bruisende San Francisco.”