Leuven Mindgate droomt van Silicon Valley aan de Dijle

leuven mindgateAan al dan niet gerechtvaardigde ambitie ontbreekt het Leuven Mindgate niet. “Het samenwerkingsplatform wil als merk uitgroeien tot het Silicon Valley aan de Dijle.” Straffe woorden van Gilbert Declercq, de huidige voorzitter van Leuven Mindgate en gewezen directeur van Imec.

Leuven Mindgate werd precies een jaar geleden opgericht. Het samenwerkingsverband wil de troeven van de regio op het vlak van technologie, gezondheidszorg en creativiteit internationaal op de kaart zetten. Leuven Mindgate telt 29 leden, waaronder bedrijven als Materialise, ThromboGenics en Imec.

Door de stad op de wereldkaart te zetten als kennisregio bij uitstek en een kruisbestuiving te bevorderen tussen gezondheid, technologie en creativiteit wil Leuven Mindgate meer investeringen en talent naar Leuven halen. Leuven.Inc, een gelijkaardig samenwerkingsverband voor technologische seminaries, wordt geïntegreerd in de nieuw opgerichte vzw.

De afgelopen maanden vonden handelsmissies naar Londen, Stockholm en India plaats. Recentelijk werd Vaartopia gelanceerd dat in de Vaartkom betaalbare ruimte wil creëren voor starters en creatieve ondernemers. Het eerstvolgende project is de realisatie van een internationaal centrum in de Leuvense binnenstad. Daar wordt het secretariaat van Leuven Mindgate ondergebracht en kunnen buitenlandse delegaties ontvangen worden. Nieuwkomers uit het buitenland kunnen er terecht voor informatie en de International School vindt er onderdak.

Een tweede project is een healthhouse. Daar moet eigen innovatie op het vlak van gezondheidszorg getoond worden.