De stad Leuven heeft de 19de eeuwse Molens van Orshoven gekocht. Het pand uit de negentiende eeuw aan de Leuvense Vaartkom was eigendom van projectontwikkelaar Ertzberg. De geplande aankoop werd bevroren nadat een brand op 15 augustus 2016 een vijfde van het 4.500 vierkante meter grote complex had vernielde. Uit onderzoek is gebleken dat de structurele schade beperkt bleef en daardoor werd de koopakte toch nog ondertekend.

Met de aankoop wil Leuven tegemoetkomen aan de grote vraag van de creatieve sector naar betaalbare fysieke ruimte. “We willen zo snel mogelijk culturele organisaties en bedrijfjes uit de creatieve sector onderbrengen in de Molens. Naar ondernemingen denken we vooral aan jongeren en starters”, zegt de Leuvense schepen Mohamed Ridouani (SP.A).

In het gebouw is er ruimte voor werkplekken in verschillende formaten. De aankoopt kadert in het stadsbrede project Vaartopia om de Vaartkom te ontwikkelen tot creatieve long van Leuven en Vlaanderen. Dat streven gebeurt in partnerschap met De Hoorn, Ertzberg, Cas-co, OPEK en projectontwikkelaar ViRiX.

De Vlaamse overheid gaf Vaartopia een subsidie van 3,3 miljoen euro. Met die toelage wil Leuven op termijn de Molens van Orshoven definitief restaureren. Vaartopia is een initiatief van Leuven MindGate, een samenwerkingsplatform dat Leuven internationaal op de kaart wil zetten als kennisregio voor gezondheid, technologie en creativiteit.