Leuven derde slimste stad van het land volgens Agoria

leuven digitaalLeuven is volgens Agoria de derde slimste stad van ons land. Tot die conclusie komt de technologiefederatie na een analyse van de twintig grootste steden in België. Daarbij werd gekeken naar onder meer het aantal digitale ondernemingen, de luchtkwaliteit en het energieverbruik.

De analyse vergelijkt onder meer de digitaliseringsgraad. Concreet: het aantal digitale ondernemingen per duizend inwoners, over het jaar 2014. In Leuven bedroeg dat cijfer 2,02 procent. Alleen Hasselt en Mechelen doen beter met respectievelijk 2,31 en 2,16 procent.

In de totaalranking wordt Leuven alleen voorafgegaan door Hasselt en Namen. Agoria noemt de ranking een belangrijke graadmeter voor burgers en investeerders. “Een investeerder kijkt wereldwijd naar de meest aangewezen locatie voor zijn activiteit. Criteria zoals leefbaarheid, mobiliteit, fijn stof, energiebeleid en kennis maken deel uit van die beslissing.”

Ten opzichte van buitenlandse toppers als Kopenhagen, Barcelona, Helsinki en Wenen hebben onze steden volgens Agoria nog een achterstand in te halen. “Wat ontbreekt, zijn grootschalige toepassingen op wijk- of stadsniveau. Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten van duizenden woningen op warmtenetten, het gebruik van slimme energiemeters, elektrische bussen met een netwerk van oplaadinfrastructuur of intelligent verkeersmanagement.”