De provincie Vlaams-Brabant verdeelt woensdag een duizendtal witloofboxen aan scholen en initiatieven van buitenschoolse kinderopvang. Meer dan 20.000 kinderen maken zo op een speelse manier kennis met deze streekgroente.

Voor het achtste jaar op rij gaan scholen aan de slag met de gratis witloofbox van de provincie. De box bestaat uit een teeltkit, handleiding en lesmateriaal. Het ludieke figuurtje Wimmeke W(itloof) maakt de leerlingen en leerkrachten wegwijs. Na drie tot vier weken kunnen ze hun witte kroppen oogsten.

“Zo maken 20.000 kinderen kennis met dit lekker en gezond streekproduct uit Vlaams-Brabant”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “Witloof is de lievelingsgroente van heel wat fijnproevers. Maar kinderen durven er al eens hun neus voor op te halen. Zij hebben meer smaakpapillen en de wat bittere smaak schrikt hen af.”

“Maar dankzij de box is witloof niet alleen meer voor de durvers. Door de groente zelf te telen leren de kinderen witloof waarderen.” De voorbije zeven jaar verdeelde de provincie 6.397 witloofboxen. Daarmee teelden en proefden al 133.307 kinderen het Vlaams-Brabantse witte goud.

De leerkrachten komen hun witloofboxen afhalen in Aarschot, Beersel, Diest, Herent, Kampenhout, Merchtem, Roosdaal, Tienen en Zoutleeuw.