De Lijn heeft woensdag samen met Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts in het technisch atheneum in Keerbergen de leerbus voorgesteld. Deze speciale lijnbus laat technici in spe op een interactieve manier kennismaken met bustechniek.

Het technisch atheneum in Keerbergen ontving woensdag als eerste school de leerbus van De Lijn. “Leerlingen van het zesde jaar tso en zevende jaar bso hebben samen met minister Weyts enkele pannes opgelost en onderhoud uitgevoerd. Werken met een echte bus is voor onze studenten op zich al een belevenis. Bovendien doen ze ook waardevolle ervaring op”, stelt directeur Steven Hendrickx.

De bezielers van de leerbus zijn hoofdtechnicus Kris Vanderhaegen en werkplaatsverantwoordelijke Wannes Uyttebroek. “Kris volgde als werknemer bij De Lijn een extra opleiding bij Crescendo. Hij was daarbij nog op zoek naar een afstudeerproject. Ik stelde een interactieve leerbus voor. Kris heeft dat idee de afgelopen maanden samen met enkele collega’s helemaal uitgewerkt.”

Knelpuntberoep

Zodra de leerlingen de cursus hebben doorlopen, kan de leerbus naar een volgende school. Die kan worden ingezet in scholen in heel Vlaanderen. De Lijn mikt naast de derde graad tso en bso ook op het volwassenenonderwijs.

“De leerbus kwam tot stand in samenwerking met meerdere scholen. Het is een mooi voorbeeld van hoe De Lijn de banden met het onderwijs aanhaalt. Dit project geeft leerlingen zin om met een bus aan de slag te gaan. Het is een investering in toekomstige technici en in het reizigerscomfort op de bussen van vandaag en morgen’, stelt minister Weyts.

De Lijn zet met de leerbus ook in op een betere doorstroming van pas afgestudeerden naar een job bij de vervoersmaatschappij. “Dit project is uniek. Leerlingen sleutelen op school niet alleen aan de leerbus maar ook aan een toekomst bij De Lijn”, zegt Weyts.

“Deze bus is een extra troef als De Lijn op zoek gaat naar nieuwe technici, nog steeds een knelpuntberoep”, stelt Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant. “Op de volgende jobdagen van De Lijn, onder meer in Grimbergen, kunnen sollicitanten de bus zelf onder handen nemen. We blijven dit najaar volop chauffeurs en technici aanwerven.”