Goed nieuws over de leegstand van handelspanden in Leuven en Aarschot. Dat aantal is in vergelijking met vorig jaar in 2017 in dalende lijn. Vooralsnog voorzichtig, maar toch.

In Leuven steeg de leegstand van handelspanden plots van 158 in 2015 tot 180 in 2016. In 2017 is dat aantal gedaald tot 169. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters (N-VA). Ter vergelijking de situatie in 2017 in de andere Vlaamse provinciehoofdsteden: 477 in Gent, 168 in Brugge, 232 in Hasselt en 1.455 in Antwerpen.

In Aarschot is de leegstand gedaald van 75 panden in 2016 naar 70 dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. De stad aan de Demer wil na een moeilijke periode weer uit het dal klimmen en beschikt daarvoor over goede papieren, zoals mag blijken uit enkele nieuwe projecten die op til zijn.

Onlangs leverde het stadsbestuur van Aarschot een stedenbouwkundige vergunning af voor de verbouwing van het voormalige handelspand van Torfs. Momenteel loopt een stedenbouwkundige aanvraag voor de verbouwing van het pand waarin de Kroonslager en het Pannenkoekenhuisje gevestigd waren. Ook voor deze handelspanden wordt een nieuwe invulling gezocht.

Voorts is de vergunning voor de ontwikkeling van de Geenssite, de site van De Torens, in aanvraag. Met 249 woongelegenheden, 4.995 vierkante meter commerciële ruimte en 497 ondergrondse parkeerplaatsen zal project De Torens de Bonewijk nieuw leven inblazen.

“Een van de redenen voor leegstand is de concurrentie van winkelketens buiten de stad”, zegt schepen van Lokale Economie Mattias Paglialunga. “Private investeringen zoals de bouw van tien nieuwbouwappartementen en een grote commerciële ruimte in de Martelarenstraat door vastgoedontwikkelaar Kolmont hebben we echt nodig. De opwaardering van deze winkelstraat moet onze lokale economie een boost geven.”