Leasingmaatschappij DLL inspireert met innovatief verhuisproject

DLL

Van links naar rechts: minister-president Geert Bourgeois, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van DLL Bill Stephenson, Managing Director DLL België Erwin Ollivier.

Minister-president Geert Bourgeois opende in Machelen het nieuwe gebouw van DLL België (De Lage Landen). Eind 2014 verhuisde de Belgische hoofdzetel van DLL, een volle dochteronderneming van de Rabobank, van Zaventem naar Machelen. Het werd geen alledaags verhuisproject. Het resultaat is een innovatief project dat veel verder gaat dan wat men vandaag de dag verstaat onder een nieuwe manier van werken. Voor de leasingmaatschappij is wederzijds vertrouwen de hoeksteen van werkbaar werken. DLL wil met haar unieke aanpak een inspiratiebron zijn voor het hele bedrijfsleven.

DLL renoveerde een vervallen pand, dat een aanpalende woonzone al tien jaar ontsierde. Oud bureaumaterieel werd gerecycleerd als grondstof voor het nieuwe interieur en DLL spaarde zo zeven ton CO2 uit ten opzichte van de aankoop van nieuw bureaumateriaal. Het bedrijf creëerde een groene oase van biodiversiteit op haar site, stimuleert haar 220 medewerkers  om twee werkdagen per jaar aan vrijwilligerswerk te doen en vertaalde het nieuwe werken naar een omgeving die een unieke bedrijfscultuur en kleinschaligheid uitademt. Dit hele project werd gerealiseerd voor en mét de eigen medewerkers. “De visie en stem van onze medewerkers vormt een essentieel onderdeel van onze bedrijfsvoering”, zegt Erwin Ollivier, Managing Director van DLL België. “Door iedere werknemer actief te betrekken bij het beslissingsproces creëren we een werkomgeving die een positieve bijdrage biedt aan maatschappelijke problemen als demotivatie, burn out en stress. We moedigen onze medewerkers aan zelfstandig en met eigen verantwoordelijkheid hun werk in te richten. Wederzijds vertrouwen staat bij ons centraal. Onze werknemers moeten bijvoorbeeld maar na vijf dagen ziekte een doktersbriefje binnenbrengen.”

Geert Bourgeois had lof voor de innovatieve aanpak bij DLL: “Een bedrijf als DLL waar niet alleen de producten innovatief zijn, maar er ook voortdurend naar de rol van het bedrijf ten opzichte van de stakeholders wordt gekeken, is een levend voorbeeld van datgene waar deze Vlaamse Regering met haar inzet voor innovatief en duurzaam ondernemerschap naar streeft.”

DLL betrekt ook haar buren en de Machelse gemeenschap bij het project. Zo communiceerde DLL tijdens de verbouwingswerken met de buurtbewoners via flyers en een website. De buren worden jaarlijks uitgenodigd op de familiedag van het bedrijf. “Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid omwonenden hierbij  te betrekken. Enkel zo kun je echt het verschil maken. Misschien woont onze volgende nieuwe medewerker hier wel net om de hoek”, zegt Erwin Ollivier.