Le nouveau Maurice est arrivé

cafe sportIs er nog (café)leven in Leuven na Maurice Vanderauwera? Na donderdagavond is het antwoord volmondig ja. De heropening van café Sport deed het Martelarenplein vollopen (foto Anneleen Gebruers). De naam is gebleven, net als een deel van de inrichting. Maar vooral: het karakter van volkscafé blijft onaangetast. Een bewuste keuze van de nieuwe uitbaters. En een slimme zet, want het volkscafé beleeft in Leuven een onverminderde comeback.

Veel trendy cafés op de Oude Markt draaien slecht of moesten zelfs de deuren sluiten. De volkscafés beleven weer de gouden tijden van weleer. Het succes van Leuven Central downtown is de exponent van de nieuwe lichting bruine kroegen. Café Sport behoudt het gulden  plaatsje in de rij. Met dank aan Sonia Gasparini, Mike Naert en Bjorn Ruytinx, de nieuwe uitbaters die Maurice Vanderauwera aflossen.

Horecamonument Maurice Vanderauwera (58) trok op 9 juli de deur van zijn populair volkscafé Sport op het Martelarenplein dicht. Met nog één wens: dat de volkse sfeer niet verloren zou gaan. Zijn opvolgers hebben hem inmiddels gerustgesteld. De gewezen Leuvense voetbalvedette Bjorn Ruytinx en de tandem Sonia Gasparini-Mike Naert van het aanpalende muziekcentrum Het Depot gaven het café de voorbije zeven weken een grondige opfrissingsbeurt. Maar ze vrijwaarden de ziel.

De legendarische biljarttafels waren al verdwenen. De twee belangrijkste nieuwigheden zijn de toog, die vernieuwd werd en een meer centrale plaats kreeg, en de muziek die voortaan ook overdag zal weerklinken. De eerste Stella werd getapt door burgemeester Louis Tobback (SP.A).