De bedrijven Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake hebben dinsdag het label fabriek van de toekomst ontvangen van technologiefederatie Agoria Vlaanderen. Bedrijven kunnen dat label krijgen als ze bewijzen dat ze toekomstgerichte productiebedrijven zijn die “op een coherente en intelligente wijze de uitdagingen van de vierde industriële revolutie aangaan”.

Lantmännen Unibake uit Londerzeel is de op een na grootste industriële bakker van Europa. Er worden baguettes, pistolets en ciabatta’s gemaakt voor supermarkten, tankstations, bedrijfskantines en zelfstandige bakkers.

Na een dramatische brand die in 2015 de fabriek in de as legde, herrees het bedrijf in recordtempo. Met een ambitieuze strategie om de Europese Bread Valle  in Vlaanderen te creëren. Lantmännen Unibake investeerde daarbij bewust in ons land in een productiefaciliteit. Het bedrijf wordt vanuit Zweden geleid door de Vlaming Werner Devinck.

Fabrieken van de toekomst zijn de beste deelnemers van het actieprogramma Made Different. Ze moeten volgens Agoria investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau, maar ook doordacht omgaan met energie en materialen en aandacht hebben voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers.