Landbouwers leren innovatieve energietechnieken kennen

swinnenVrijdag 11 maart kan elke land- of tuinbouwer kennismaken met innovatieve energietechnieken bij bedrijven en praktijkcentra in de buurt. Meer dan twintig bedrijven en praktijkcentra in de sectoren varkens, melkvee, pluimvee, sierteelt, glastuinbouw, akkerbouw en witloof nemen deel aan de Open Energiedag. Er worden op elk bedrijf rondleidingen voorzien. Ook de Nationale Proeftuin voor Witloof uit Herent en een aantal Vlaams-Brabantse landbouwers uit Asse, Bierbeek en Merchtem doen mee.

“‘Net als in de andere sectoren, is en blijft innovatie in land- en tuinbouw zeer belangrijk om de toekomst te verzekeren”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “Met de doelstellingen voor hernieuwbare energie voor ogen is innovatie op vlak van energiebesparing en hernieuwbare energieproductie ook in die sector onmisbaar. Zeker als onze provincie tegen 2040 klimaatneutraal wil worden.Daarnaast dwingt de stijgende energiefactuur land- en tuinbouwers om na te denken over de manier waarop ze energie inzetten op hun bedrijf.”

In Bierbeek zijn bij fruittelers Vander Velpen koelinstallaties te bezichtigen, die koelen met ammoniak. Ook energiebesparing bij het koelen komt er aan bod. Verwarmen met biomassa wordt de laatste jaren meer en meer toegepast.
In Mollem (Asse) kweekt een landbouwer in het Hof ter Vrijlegem zelf miscanthus, waarmee hij de bezoekruimte en zijn woonhuis kan verwarmen.
Al enkele jaren is er heel wat te doen rond de vergisting van runderdrijfmest. Door de mest op te warmen en af te sluiten van zuurstof, komt er biogas vrij, waarmee een gasmotor aangedreven kan worden. De terugverdientijden zijn meestal erg aantrekkelijk en bovendien wordt de technologie ontwikkeld en verdeeld door een Vlaamse KMO. Men kan in Merchtem bij landbouwer Bart Vanderstraeten een pocketvergistingsinstallatie bezoeken.

Meer info en reserveren via deze link.