De universiteit van Gent is de eerste Belgische onderwijsinstelling in de Academic Ranking of World Universities. De KU Leuven moet vrede nemen met de tweede Belgische plaats. In bijna alle andere rankings bezet Leuven de toppositie.

Er zijn bijna evenveel rankings van universiteiten als universiteitssteden. Deze rangschikking werd opgesteld door de Chinese universiteit Jia Tong in Shanghai en moet dus niet al te belangrijk geacht worden.

Voor de puntentelling werd onder meer rekening gehouden met het aantal wetenschappelijke publicaties, prijzen voor professoren en het aantal papers dat is opgenomen in de Science Citation Index.

Bovenaan de lijst prijken zoals steeds de grote Amerikaanse instellingen Harvard en Stanford. Het Britse Cambridge vervolledigt de top drie. De eerste niet-Engelstalige universiteit is het Swiss Federal Institute of Technology in het Zwitserse Zürich, op de negentiende plaats.

De eerste Belgische instelling is de universiteit van Gent, op plaats 69. Daarmee doet Gent het iets minder goed dan vorig jaar, toen het nog de 62ste plaats behaalde. De KU Leuven volgt op plaats negentig. Dat is drie plaatsen hoger dan vorig jaar.

Andere Belgische universiteiten in de top 500 zijn Louvain-la-Neuve (tussen plaats 101 en 150), de ULB (151-200), Antwerpen en de VUB (beide 201-300) en Luik (301-400).