Het gespecialiseerde Londense magazine Times Higher Education maakte de top tweehonderd bekend van Times Higher World University Rankings. De KU Leuven is de hoogst genoteerde Belgische universiteit op rang 47. De Leuvense Alma Mater stond vorig jaar nog veertigste.

Vier Belgische onderwijsinstellingen hebben een plaats veroverd in de top tweehonderd van 2018 met beste universiteiten van de wereld. Naast de KU Leuven verwierven ook UGent (107) en UCL (129) opnieuw een plaatsje. De ULB is een nieuwkomer op plaats 175.

De veertiende editie van de jaarlijkse wereldranglijst wordt net als vorig jaar aangevoerd door de universiteit van Oxford. Met Cambrigde, vorig jaar op de vierde plaats, behaalt het Verenigd Koninkrijk ook zilver. De derde plaats wordt gedeeld door de Amerikaanse universiteiten California Institute of Technology en Stanford University.

Op basis van indicatoren als onderwijs, research, wetenschappelijke citaten en internationale outlook wordt een top duizend opgesteld met universiteiten uit 77 landen. De Noord-Amerikaanse dominantie van de ranglijst blijft afnemen, stellen de samenstellers. De opmars van Azië bedreigt de Europese positie.