In de nieuwe docureeks Het Gezin op Eén wordt het leven van acht gezinnen dag en nacht gevolgd. Dat gebeurt niet door cameraploegen die fysiek in de woningen aanwezig zijn. Wel met een camerasysteem dat KU Leuven en productiehuis Geronimo ontwikkelden. De camera’s werken met persoonsdetectie. Een computerprogramma zet de juiste camera aan als iemand op het punt staat een andere ruimte te betreden.

Voor mensen die hun dagen graag slijten voor de buis is er vanaf 1 november de zoveelste docureeks. Het Gezin is nog maar eens een variant op Big Brother maar dan met een technologisch geavanceerd camerasysteem. Acht gezinnen worden thuis gevolgd tijdens hun dagelijkse bezigheden.

“We hebben er bewust voor gekozen geen cameraploegen te gebruiken en zelfs geen zendwagens voor de woningen te plaatsen maar alles te besturen vanuit ons redactielokaal”, zegt eindredacteur Stefaan Ledeganck van Geronimo.

Aangestuurd

“We hebben gezocht naar internationale voorbeelden maar voor realitytelevisie waren die er niet. Persoonsdetectie wordt vooral voor veiligheidsdoeleinden gebruikt maar de bestaande systemen zorgden voor problemen in opslagcapaciteit en beeldkwaliteit. Door te kunnen voorspellen wanneer een persoon een kamer binnenstapt, missen we geen enkel belangrijk moment en kan de hoeveelheid materiaal toch beperkt worden.”

De camera’s worden indien nodig wel nog live aangestuurd door een redacteur. Bijvoorbeeld om te focussen op de belangrijkste persoon in een conversatie. Ook in de wagens van de gezinnen werden camera’s geplaatst.