De KU Leuven gaat intern overleggen, onder meer met de eigen juristen, over eventuele maatregelen tegen een 49-jarige werknemer die deze week door de correctionele rechtbank in Leuven veroordeeld werd tot een celstraf van twee jaar met uitstel wegens zedenfeiten. De informaticus op campus Arenberg maakte zich schuldig aan aanranding en verkrachting tijdens het babysitten. De slachtoffers waren twee jonge zusjes.

Johan D. uit Leuven kwam bij de twee jonge slachtoffers aan huis in Oud-Heverlee om te babysitten. Tussen 1995 en 1998 maakte hij zich schuldig aan zedenfeiten op de twee zusjes. Hij verkrachtte een van hen en randde het andere meisje aan.

Een van de slachtoffers was amper 10 jaar oud op het moment van de feiten. Zij wachtte tot ze 26 jaar was, zestien jaar later dus, om klacht in te dienen. In 2015 startte het onderzoek naar het misbruik in de jaren negentig.

Op de zitting verklaarde D. dat hij beseft dat hij nooit van zijn neiging tot pedofilie verlost geraakt. In 2001 kreeg hij al eens drie jaar cel met uitstel voor seksueel misbruik van kinderen in La Roche, Leuven, Tervuren en Huldenberg tussen 1993 en 1997.

“Wij hebben in dit dossier nog geen beslissing genomen. We willen hiervoor de nodige tijd nemen”, zegt Luc Sels, rector van de KU Leuven. “Het gaat hier over feiten die zich niet op de KU Leuven afspeelden. Dat was wel het geval met de man die in oktober werd ontslagen wegens grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van studenten.”

De dossiers van zedenfeiten met werknemers van de KU Leuven stapelen zich op in 2017. Vorige week kreeg Naoki K., een 59-jarige onderzoeker uit Overijse, voor dezelfde Leuvense rechtbank opschorting van straf met voorwaarden in een dossier rond kinderporno. De man is werkzaam in het laboratorium voor experimentele psychologie.

De voorbije acht maanden kwamen vier dossiers van zedenfeiten aan het licht met medewerkers aan de KU Leuven. In april ontsloeg de universiteit een chemieprof na een veroordeling voor aanranding van de minderjarige vriendinnetjes van zijn dochter. In oktober volgde het ontslag van een studentencoördinator wegens seksueel overschrijdend gedrag bij ingenieursstudenten.