Kringloopwinkel Spit in Heverlee (Leuven) kreeg maandag hoog bezoek. Niemand minder dan prins Laurent kwam er persoonlijk tweedehandsspullen afgeven.

Laurent doet geregeld donaties aan kringloopwinkel Spit. Zijn bezoek kaderde in de eerste Dag van de Gever. Die werd vorige zaterdag georganiseerd door de 135 kringwinkels in Vlaanderen, die donoren daarbij met een cadeautje bedachten. De prins kon toen niet langskomen, maar maakte dat maandag goed en werd rondgeleid in het inzamelcentrum in Heverlee.

Spit baat kringloopwinkels uit in Heverlee, Leuven-centrum en Wespelaar (Haacht). Recentelijk ging het met Televil, met winkels in Vilvoorde, Dilbeek, Opwijk, Sint-Pieters-Leeuw en Halle, en andere initiatieven uit de sociale economie in Vlaams-Brabant op in de nieuwe organisatie Vites.

De acht Vlaams-Brabantse kringloopwinkels kregen in 2016 samen 590.000 betalende bezoekers over de vloer en verkochten ongeveer 9.000 ton aan goederen. In de acht winkels werken 580 mensen. Het grootste deel van hen is tewerkgesteld in speciale statuten.

Het is niet bekend wat de prins maandag kwam doneren. “Hij komt geregeld langs om spullen af te geven”, zegt directeur Lieven Van der Stock. De prins wees op het belang van de sociale werkgelegenheid in de sector en uitte zijn waardering voor ecologische aspecten, zoals de recyclage van producten die anders op de afvalberg zouden belanden.