Kriekbier van Belle-Vue is heel trendy

downloadIn de brouwerij van Belle-Vue in Sint-Pieters-Leeuw zijn de primeurkrieken uit Tienen aangekomen. Dat zijn de basisingrediënten voor het nieuwe kriekbier van Belle-Vue dat zes maanden moet rijpen. De ambachtelijk gebrouwen kriekenlambiek sluit aan bij de trend in de gastronomie om zure en bittere smaken te combineren. Het zure streekbier uit de Zennevallei en het Pajottenland is heel trendy en wordt gesmaakt door zowel mannen als vrouwen.

De krieken in Tienen werden dit jaar een week later geoogst door de weersomstandigheden. “Voor een perfecte kwaliteit hebben we in de periode voor de oogst veel zon nodig, gevolgd door een fikse regenbui. Op dat moment moeten we snel handelen om het kriekbier in de beste omstandigheden te kunnen brouwen”, zegt Olivier Declercq, plantmanager van brouwerij Belle-Vue.

De tonnen primeurkrieken worden meteen in vaten gestort. Na zes maanden rijpen wordt het kriekbier gebotteld. De krieken worden in hun geheel en met pit toegevoegd, zodat ze hun aroma maximaal behouden. Per zeshonderd liter lambiek wordt tachtig kilogram krieken toegevoegd. De brouwmeester van Belle-Vue heeft verschillende jaargangen lambiek versneden of gemengd om de ideale samenstelling te bekomen.

“De kunst van het storten en versnijden is meer dan 100 jaar oud. Stichter Philemon Vanden Stock begon in 1913 lambiek zorgvuldig te mengen tot een unieke smaak verkregen werd. Deze methode is tot vandaag de basis voor onze zure maar frisse kriekenlambiek”, stelt brouwmeester Fouad Krouchi.