Krantenwinkels trotseren crisis met nieuwe producten

dagblad3DHet is niet al kommer en kwel in de sector van de krantenwinkels. De crisis leidt ook tot creativiteit en productvernieuwing. Bij Punto Kiosk in Leuven drink je de beste koffie van de stad. En bij De Zavel in Erps-Kwerps bij Kortenberg kan je de meest uiteenlopende voorwerpen in 3D laten printen.

Bij Punto Kiosk in de Brusselsestraat in Leuven kan je méér doen dan kranten, tijdschriften of sigaretten kopen. Het pand herbergt ook een fijne koffiezaak. Waar je ook terechtkan voor een stuk taart of dagverse soep.

Frank Vos gaat in zijn dagbladhandel De Zavel in Erps-Kwerps nog een stapje verder. Hij biedt sinds kort ook 3D-prints aan. Hij werkte daarvoor samen met Bram Claes. Die heeft een bedrijf gespecialiseerd in 3D-printing: Fencom, ook al in Erps-Kwerps.

Klanten kunnen er bijvoorbeeld kapotte onderdelen van een voorwerp laten printen. Maar evenzeer een figuurtje uit plastic of een bronzen beeld. De printers werken met verschillende soorten plastic, hout, brons en koper. Printen kan op basis van het voorwerp zelf, maar ook met een foto of tekening. Bestellen doe je in de winkel, waar een prijs wordt gemaakt na overleg met Fencom.

Ook kopieercentra bieden al 3D-printing aan, maar in de sector van de dagbladhandels is dit nieuw. Op die manier wordt spitstechnologie toegankelijk voor een breed publiek. En betaalbaar. Een plastic beeldje bijvoorbeeld kost 36 euro.