Kortenaken is de sympafietste gemeente van 2017 in de provincie Vlaams-Brabant. De gemeente in het Hageland won vrijdag die wedstrijd, georganiseerd door de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met Radio 2 Vlaams-Brabant. De wedstrijd peilde naar de fietscultuur onder de inwoners en naar de manier waarop het gemeentebestuur het fietsbeleid vorm geeft.

De gemeenten Kortenaken, Roosdaal en Zemst hebben zich de voorbije week hard ingezet om fietsende inwoners in de watten te leggen. Op korte tijd werd in elke gemeente een fietsstraat ingericht waar fietsers een traktatie kregen en aan verschillende activiteiten konden deelnemen.

Drie teams, aangevoerd door de burgemeester, namen het vrijdag tegen elkaar op in de finale. Twee jongeren uit elke gemeente legden een kleine verkeerstoets en een fietsvaardigheidstest af. Een handige fietser kreeg enkele technische vragen voorgeschoteld en de burgemeesters mochten proberen om hun team naar de overwinning te loodsen.

Kortenaken behaalde de hoogste score in de finale en mag binnenkort vijf publieke fietspompen, ter waarde van 7.500 euro, installeren met het logo van de sympafietste gemeente. Zemst werd tweede en Roosdaal derde. De twee verliezende finalisten ontvangen elk twintig fietstassen.

“Naast de verslaggeving over de wedstrijd zond Radio 2 Vlaams-Brabant elke dag een reportage uit over een verdienstelijk fietsinitiatief in onze provincie”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Mobiliteit. “We hopen dat deze reportages anderen inspireren om ook voor de fiets te kiezen in hun school, onderneming of in het woon-werkverkeer. We ondersteunen nieuwe initiatieven met gepaste begeleiding en diverse subsidiekanalen.”