De belangrijkste winkelstraat van Aarschot is toe aan een heropwaardering. Kolmont start in de Martelarenstraat binnenkort met de bouw van tien appartementen achter de gevel van de vroegere bruidswinkel van Haute Couture Harry. De vastgoedontwikkelaar zal in geen geval aan de bekende witte gevel raken. Eind deze week stelt Kolmont het project voor en start ook de verkoop.

In de winkelwandelstraat van Aarschot stonden de jongste jaren heel wat panden leeg. Te veel om goed te zijn. Een grondige facelift van de Martelarenstraat drong zich op. Een van de meest opvallende projecten is de make-over van Haute Couture Harry. De zaak van voormalig eigenaar Harry Heylen was tot ver buiten Aarschot de bruidswinkel bij uitstek.

Nu al betonen inwoners van Aarschot interesse om straks te gaan wonen in een van de appartementen die achter de witte gevel komen. “Na een marktbevraging en een grondige studie van het pand, de omgeving en de diverse randvoorwaarden besloten we om de gevel te integreren in het bouwproject. We gaan de voorgevel van de winkel in volle glorie restaureren”, zegt Jo Berben van architectenbureau a2o.

Stadsinbreiding

De bouw is nog niet gestart, maar de projectontwikkelaar wrijft zich al in de handen. “De centrale ligging pal in de winkelwandelstraat is een grote troef. Alles wat je nodig hebt, van winkels tot openbare diensten, ligt binnen handbereik”, stelt Jeroen Van Neck van Kolmont.

Volgens recente cijfers van Statistiek Vlaanderen zal Aarschot binnen tien jaar de kaap van 30.000 inwoners overschrijden. Om geen extra groen te laten sneuvelen rond de stadskern wordt met dit bouwproject ingezet op stadsinbreiding. Op die manier breidt de stad zich uit binnen de eigen bebouwing, wat in de lijn van de Vlaamse betonstop ligt.

Kolmont lanceert nu vrijdag 23 maart om 19 uur de verkoopfase van het bouwproject in brasserie Kop of Munt in Aarschot. Op zondag 25 maart om 14 uur is er een open dag waar de inwoners van de stad kunnen zien wat er precies staat te gebeuren op de plaats van de vroegere bruidswinkel.