Het aantal Belgen dat een eigen onderneming is gestart was nooit hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon. Ons land telde in 2016 bijna 90.000 nieuwe starters. Dat is een stijging met 8,7 procent sinds 2015. De dienstensector trekt de kar. Vooral de kleine zelfstandige koerierbedrijfjes die pakjes leveren voor de e-commerce drijven het aantal startende ondernemers naar een recordhoogte.

Er kwamen vorig jaar in ons land 89.777 nieuwe ondernemingen bij. “Een toename met bijna negen procent en een absoluut record”, zegt Eric Van den Broele van Graydon. De cijfers moeten wel genuanceerd worden. Rekening houdend met het aantal ondernemingen dat in 2016 stopte, bedraagt de nettogroei slechts 2,1 procent.

Vooral de dienstensector scoort goed. Die trok iets meer dan 34.000 starters aan, waarvan een kleine dertig procent in de vervoersector. Het gaat vooral om koerierbedrijven. Met name kleine zelfstandigen die pakjes leveren voor e-commercemastodonten als Zalando en Bol.com. Voorts trokken ook vrije beroepen als de advocatuur heel wat starters aan.

In het eerste kwartaal van dit jaar registreerde Graydon opnieuw een groei van het aantal starters, met 4,2 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar.

Met een nettogroei van 2,1 procent zitten we nog altijd maar op de helft van het niveau van voor de crisis. Komt daarbij dat ondernemers vergrijzen, wat blijkt uit de hoge stopzettingscijfers.