Steeds meer kmo’s en eenmanszaken stellen belangrijke investeringen uit tot volgend jaar. In januari 2018 gaat de verhoogde fiscale investeringsaftrek in. Die maatregel uit het Zomerakkoord leidt volgens boekhoudkantoren tot vrij massale doorschuifplannen.

De regering-Michel trekt de investeringsaftrek voor kmo’s en eenmanszaken in 2018 op van acht naar twintig procent. Dat betekent dat die ondernemingen een vijfde van hun investeringen in machines en materieel mogen aftrekken van de belastbare winst. De gunstmaatregel komt bovenop de verlaging van de winstbelasting voor kmo’s van 24 à 34 procent naar 20 procent, ook al vanaf volgend jaar.

“Veel van onze klanten willen hun investeringen uitstellen maar we adviseren kmo’s om twee keer na te denken”, zegt Peter Verschelden, ceo van accountinggroep Moore Stephens Belgium met vestigingen in Herent en Londerzeel.

“Er zijn twee elementen in het spel. De verhoogde investeringsaftrek zet bedrijven aan tot uitstelgedrag. Maar de komende verlaging van het basistarief maakt dat een kmo er baat bij heeft dit jaar zo weinig mogelijk winst te maken en de winst gedeeltelijk door te schuiven naar volgend jaar. In sommige gevallen kan het fiscaal interessant zijn om de investering toch nog dit jaar te doen.”

Voor eenmanszaken, die belast worden volgens de personenbelasting, is uitstel nog interessanter dan voor kmo’s. Particuliere inkomsten worden voor zowat de helft belast. Een aftrek van twintig procent komt dus neer op tien procent van de investering die de staat betaalt, stellen experts.