Kmo’s stellen aanwervingen nog even uit

aanwervingBijna drie op de tien kmo’s in België denken dat ze binnen een jaar meer mensen zullen tewerkstellen. Een van de factoren die daarin een rol spelen, is de taxshift. Dat besluit hr-dienstverlener SD Worx uit zijn driemaandelijkse kmo-tewerkstellingsenquête.

Het aantal kmo-bedrijfsleiders dat denkt binnen een jaar meer personeel te hebben, steeg tot 28,3 procent, tegen 22,4 procent drie maanden geleden. De kmo-zaakvoerders geven tegelijkertijd aan dat de aanwervingen niet onmiddellijk zullen gebeuren, maar eerder pas in de loop van volgend jaar.

“Een en ander doet vermoeden dat de geplande aanwervingen nog even uitgesteld worden tot de eerste maatregelen van de taxshift effectief voelbaar zijn in de kmo-wereld. Dat is vanaf januari volgend jaar”, stelt SD Worx.

De hr-dienstverlener voegt eraan toe dat wellicht ook andere factoren meespelen, zoals de economische groei. De kmo-tewerkstellingsenquête van SD Worx ligt in de lijn van de kmo-barometer die ondernemersorganisatie Unizo in september voorstelde. Toen klonk het dat de Vlaamse kmo’s de komende maanden minstens achtduizend jobs zouden creëren, de meest positieve jobprognose sinds 2008.

De taxshift omvat een hele reeks maatregelen. Voor zelfstandigen en kmo’s is onder meer van belang dat de werkgeversbijdrage die ze betalen op personeel zal dalen van 32,4 naar 25 procent en dat ze minder sociale lasten betalen voor de eerste aanwervingen. Aan de kmo-tewerkstellingsenquête van SD Worx namen bijna 570 bedrijven (van 5 tot 99 werknemers) deel.