Kmo’s krijgen bescherming tegen malafide reclameronselaars

domeinnamenoplichtersKleine en middelgrote ondernemingen (kmo) en zelfstandigen krijgen bescherming tegen malafide ronselaars van reclame. In 2014 klopten 969 ondernemers bij de Economische Inspectie aan om melding te maken van oplichters. Dit jaar staat de teller op 325. Op de website van de federale overheidsdienst Economie staat een lijst met 57 frauduleuze bedrijven.

De zogenaamde grijze lijst van frauduleuze bedrijven is te raadplegen op http://economie.fgov.be/nl/ondernemingen/arnaques/Bedrog_beroepsgidsen_reclame-inlassingen_domeinnamen/. Onder hen Adressengids Vlaanderen, BE Domein Host, Call Center Vlaanderen, Euro Business Guide, firma Mareel, drukkerij Rubrecht, Gele-gids.com, Best Print, Media Group Vlaanderen, Media Print, Publi Trends, uitgeverij Vilain en Nieuwe Bedrijvengids/Internet Bedrijvengids/Bedrijvengids België.

De lijst is een initiatief van federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V). De malafide praktijken kunnen onderverdeeld worden in drie groepen. Er zijn de ronselaars die vragen om gegevens door te sturen voor een bedrijven- of beroepengids. Dan zijn er de zogenaamde adverteerders die geld vragen voor reclame die nooit verschijnt en woekerprijzen hanteren. Tot slot zijn er de oplichters die sjoemelen met een domeinnaam van een ondernemer.

De minister plant bewustmakingsacties via de sociale media en andere kanalen om de kleinere ondernemers te sensibiliseren. Hij rekent ook op acties van het gerecht. Recentelijk liep een notoire reclameronselaar een correctionele straf op na een dossier van de Economische Inspectie.

Er blijft wel een probleem met het herroepingsrecht na het ondertekenen van een contract. Ondernemers beschikken niet over dat recht, in tegenstelling tot gewone consumenten. Als een bedrijfsleider een contract tekent met een sjoemelaar, is hij niet beschermd. De oplossing moet van Europa komen. Op dat niveau wordt een voorstel uitgewerkt om oneerlijke handelspraktijken tussen ondernemingen (beter) te kunnen bestrijden.