Vier klimaatmobielen gaan vanaf maart op rondreis door Vlaams-Brabant. Gemeenten kunnen een klimaatmobiel inschakelen om hun inwoners te informeren over energiebesparing, hernieuwbare energie en klimaatacties. De provincie Vlaams-Brabant, Pajopower, 3Wplus, IGO en De Kringwinkel Hageland zetten ook benovatiecoaches aan het werk. Zij begeleiden mensen met renovatieplannen. De klimaatmobielen en benovatiecoaches werden woensdag voorgesteld in Ternat.

“De klimaatmobielen moeten ons helpen om onze provincie tegen 2040 klimaatneutraal te maken door de CO2-uitstoot terug te dringen met 80 tot 95 procent”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. “In de klimaatmobiel krijgen mensen informatie over het renoveren van de woning, energiepremies en -leningen en provinciale groepsaankopen voor energetische renovaties.”

“Ook de mogelijkheden om samen te investeren in hernieuwbare energie via bijvoorbeeld een burgercoöperatie komen aan bod. Huishoudens zijn goed voor dertig procent van de CO2-uitstoot in onze provincie. Een goed gerenoveerde woning is niet alleen goed voor het klimaat maar ook voor de portemonnee.”

De klimaatmobiel strijkt de komende maanden al zeker neer in Beersel, Galmaarden, Gooik, Hoeilaart, Kraainem, Lubbeek, Machelen, Pepingen, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel en Tienen. Dit initiatief is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant en de partners van het Vlaams-Brabants Klimaatnetwerk: Pajopower, 3Wplus, IGO en De Kringwinkel Hageland.

Renovatieplan

Aansluitend zetten de provincie Vlaams-Brabant en de partners van het Vlaams-Brabantse Klimaatnetwerk elk in hun regio een benovatiecoach aan het werk. “Inwoners van de deelnemende gemeenten die een renovatie plannen, kunnen tijd en energie winnen door een beroep te doen op zo’n coach”, zegt Bruno Moens, coördinator van het Klimaatnetwerk.

Benoveren staat voor beter renoveren. “Dat wil zeggen met hogere ambities op vlak van energieprestaties, goed gepland en met de verschillende renovatiestappen in de meest logische volgorde. Zo kan men meteen genieten van een lagere energiefactuur, meer wooncomfort, hogere vastgoedwaarde, minder CO2-uitstoot en tal van energiepremies.” 

Samen met een expert van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen zorgt de coach voor een volledige doorlichting van de woning en stelt hij een uitgekiend plan op, afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de aanvrager. Hij geeft aan welke maatregelen men kan nemen en in welke volgorde, met telkens een indicatie van de investeringskosten en de energiebesparing. De coach zoekt naar de beste aannemers, helpt bij het opvragen en vergelijken van offertes en volgt de uitvoering van de werking op. Hij helpt ook bij het aanvragen van de premie. 

Dankzij de burenpremie van de netbeheerder en de steun van de provincie Vlaams-Brabant en gemeente kost dit maximaal 50 euro, op voorwaarde dat tien inwoners ingeschreven zijn voor het benovatietraject en de aanvrager overgaat tot effectieve uitvoering van één energiebesparende maatregel.

Energierenovaties die in aanmerking komen voor een begeleiding zijn dak- of zoldervloerisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, warmtepomp, zonneboiler en ventilatie. De benovatiecoach gaat alvast aan de slag in Beersel, Galmaarden, Gooik, Hoeilaart, Kraainem, Lubbeek, Machelen, Pepingen, Steenokkerzeel, Sint-Pieters-Leeuw en Tienen.