fruithagelandBelgische fruittelers zullen dit jaar achttien procent minder appels en tien procent minder peren oogsten in vergelijking met vorig jaar. De lagere opbrengst is vooral te wijten aan de minder gunstige weersomstandigheden in het voorjaar. Het dieptepunt was de storm van 23 juni, die grote delen van het oosten van Vlaams-Brabant teisterde. Dat blijkt uit de eerste oogstramingen voor het seizoen 2016-2017, die de Boerenbond en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties bekendmaakten.

Volgens de ramingen zal de totale Belgische oogst dit jaar stranden op 234 miljoen kilogram appels en 332 miljoen kilo peren. Die cijfers houden rekening met de stormschade van 23 juni. Ongeveer achttien procent van het appelareaal en elf procent van het perenareaal liepen schade op. Vooral het Hageland rond Kortenaken, Geetbets, Linter, Bekkevoort, Tielt-Winge, Glabbeek, Zoutleeuw en Landen werd zwaar getroffen.

De peer blijft de opmars voortzetten. Het areaal nam opnieuw toe met 351 hectare en bedraagt nu 9.691 hectare. De conferencepeer is uitgegroeid tot een geliefd exportproduct. De appel maakt een omgekeerde beweging en zag het areaal met 374 hectare krimpen tot 6.491 hectare.

De Boerenbond hoopt door het kleinere aanbod op een betere prijsvorming voor de fruitproducenten, die al twee jaar te lijden hebben onder het Russische embargo voor Europese land- en tuinbouwproducten. Een voorwaarde is dat de retailsector en de consument bewust kiezen voor producten van eigen bodem.

Fruitbedrijven hebben zelf ook nog huiswerk. Ze moeten blijven zoeken naar afzetopportuniteiten op nieuwe markten en inzetten op modernisering. Nieuwe variëteiten, oogstprotectie en diversificatie behoren tot de mogelijkheden. “De verkoop in China en India komt goed op gang”, zegt Philippe Appeltans van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties. Hij hoopt dat de sector volgend jaar mag exporteren naar Brazilië en Vietnam.