Kleine ondernemingen vergeten premie voor energiebesparing

energieVergeten ondernemingen dat ze recht hebben op een premie voor energiebesparing? Daar lijkt het sterk op. Volgens de jongste cijfers klopte vorig jaar een derde minder aan bij de Vlaamse overheid. Amper 1.578 bedrijven vroegen om hun investering in dakisolatie, dubbel glas of energiezuinige verlichting te helpen financieren. Dat is een dieptepunt en kan erop wijzen dat het effect van de maatregel stilaan uitgewerkt is. Die is vooral bedoeld om kleine ondernemingen een steuntje in de rug te geven.

Net als gezinnen kunnen ook bedrijven een Vlaamse premie vragen om hun energievriendelijke investeringen te helpen betalen. In 2012 en 2013 was het aantal uitgekeerde premies gestabiliseerd op 2.250 tot 2.300 dossiers. Voor 2014 werd een duik naar beneden genoteerd met nog slechts 1.578 dossiers. Dat is een daling met bijna een derde.

Het potentieel is nochtans enorm. Vlaanderen telt 500.000 btw-plichtige bedrijven die in aanmerking komen en waarvan vermoed wordt dat er flinke energiewinst kan geboekt worden.  Dat roept vragen op over het effect van de maatregel.

De energiepremie is een steunmechanisme dat vooral bedoeld is voor kleinere bedrijven. Een aantal van hen ging de voorbije jaren op het aanbod in. Maar veel andere kleine ondernemingen blijken niet erg bezig te zijn met energiezuinigheid. Soms zijn ze ook gewoon niet op de hoogte. Dat wijst er dan weer op dat er iets schort met de communicatie naar de bedrijven.