koffieromKoffiebranderij ROM uit Boortmeerbeek krijgt steeds meer erkenning. De koffie was al een Vlaams-Brabants streekproduct. Nu is het ook een officieel landelijk streekproduct geworden, met dank aan het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam). Opvallend is dat ROM een van de duurste koffiesoorten ter wereld verkoopt: de kopi loewak.

Kopi loewak is niet duur door het gebruik van de zeldzame koffiebessen, wel door het zeer speciale productieproces. De uitwerpselen van een katachtige uit Indonesië die de rauwe bessen eet, worden in de koffie verwerkt. Deze civetkoffie behoort tot het gamma van ROM.

Lutgarde Paeps (53) is ondanks de extra erkenning niet van plan om de koffiebranderij uit te breiden. “We willen bewust klein blijven en een constante kwaliteit leveren aan bedrijven, particulieren en de horeca.” De moeder van de zaakvoerster zette het werk van haar moeder verder. Die begon met de productie in 1967.

“Mijn moeder maakte in de kelder van ons huis in Oud-Heverlee haar eerste eigen koffie. In 1997 kwamen we in Boortmeerbeek terecht.” Paeps runt haar zaak met amper vijftien medewerkers. “We willen niet evolueren naar een groot bedrijf. Het team van medewerkers is een grote familie. Kwaliteit en gezelligheid moeten primeren.”

Het Vlam-label is een mooie erkenning. “Mensen gaan steeds meer op zoek naar lokale producten. Maar die moeten ook kwaliteit bieden.”