brussels-airport1-300x200Een tiental omwonenden van Brussels Airport in Zaventem heeft een klacht ingediend tegen onbekenden wegens de paginagrote advertentie van de luchthaven die vorige zaterdag in enkele kranten gepubliceerd werd. De buren noemen die advertentie “misleidende reclame, valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en manipulatie ten koste van de volksgezondheid”.

Vijf feiten over Brussels Airport, zo heette de advertentie die vorig weekend in verschillende dagbladen verscheen. Daarin vroeg de luchthaven van Zaventem dringend om een stabiel wettelijk kader voor de vliegroutes. Brussels Airport  reageerde ook op de discussie over de strengere geluidsnormen die het Brusselse Gewest wil invoeren. Die zullen volgens sommigen leiden tot een massaal vertrek van luchtvaartmaatschappijen uit Zaventem.

Bruxelles Air Libre, een vereniging van omwonenden, zegt nu dat de vijf stellingen van de luchthaven leugens zijn. “De tekst van Brussels Airport is een aaneenschakeling van drogredenen met als doel de publieke opinie te manipuleren”, zeggen ze.

Daarom dient de organisatie een klacht in, die zal worden toegevoegd aan het al lopende strafdossier wegens een aantal vermeende overtredingen van de wetten en regels rond de exploitatie van de luchthaven van Brussel. Die zouden mogelijk leiden tot geluidsoverlast, fijn stof en slaapstoornissen.