UTOPOLISDe kans is heel groot dat bioscoopcomplex Utopolis in Aarschot in april de deuren moet sluiten. Kinepolis, dat vorig jaar een princiepsakkoord bereikte om alle bioscopen van Utopolis over te nemen, moet de vestigingen in Aarschot en Lommel verkopen onder druk van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA).

Kinepolis kondigde vorig jaar aan dat het alle bioscopen van Utopolis overneemt in België, Luxemburg, Nederland en Frankrijk. In onze buurlanden is dat inmiddels realiteit geworden. Maar voor de filialen in ons land rijzen plots grote twijfels. Dat komt omdat de Belgische Mededingingsautoriteit gewaagt van concurrentievervalsing.

Volgens de BMA zou Kinepolis in ons land een te sterke machtspositie verwerven door de overname. Met de verkoop van de bioscopen in Aarschot en Lommel zou Kinepolis tegemoetkomen aan de eisen van de Belgische concurrentiewaakhond.

Utopolis in Aarschot bestaat al dertig jaar. De bioscoop telt drie vaste medewerkers en een twintigtal jobstudenten. Het is niet de eerste keer dat de bioscoop met sluiting bedreigd wordt. Bij Utopolis zelf wachten ze af. “We zijn niet op de hoogte van wat er nu precies gaat gebeuren. We hadden eigenlijk al een tijd geleden nieuws verwacht van de raad. Het is voorlopig afwachten.”

In Aarschot weten ze niet wanneer de beslissing genomen wordt, maar dat zou al volgende maand zijn. Het enige alternatief bij slecht nieuws is een overname door een derde partij.