scolen vokaEen kwart van de studenten hoger onderwijs stopt al na een jaar en tot de helft  van de werknemers geeft aan dat ze liever een andere richting gestudeerd had. Een juiste studiekeuze is dus zeer belangrijk en daarom organiseerde Voka Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde samen met een reeks bedrijven uit Zaventem en Diegem een Kijkstagedag. Tachtig laatstejaars ASO-leerlingen draaiden twee halve dagen mee in een functie uit hun interessegebied bij een bedrijf in de buurt.

“In tegenstelling tot hun collega’s uit het TSO of BSO, lopen leerlingen uit het ASO geen stage. Pas in het hoger onderwijs krijgen zij de kans om in de praktijk te proeven van de richting die ze volgen”, zegt Kasper Demol van Voka. “Maar dan kan het al te laat zijn. Om jongeren een realistisch beeld te geven van hun latere jobinhoud, stelden negentien bedrijven uit Zaventem en Diegem tijdens de Kijkstagedag hun deuren open voor de leerlingen.

De leerlingen uit het laatste jaar ASO van het Koninklijk Atheneum Zaventem en het Zaventems Vrij Onderwijs (Zavo) maakten een keuze uit zeven functies om gedurende een dag te volgen: HR, office management, financieel, juridisch, logistiek en planning, marketing en sales of IT. “Tijdens de Kijkstagedag volgden ze in groepjes van twee in een van de negentien bedrijven een medewerker die deze functie uitoefent”, zegt Demol. “In de namiddag wisselden de leerlingen van bedrijf en zelfs van functie om het verschil in bedrijfscultuur te ervaren tussen bijvoorbeeld een KMO als X-treme of een multinational als IBM.”

De jongeren konden meteen ook contacten leggen voor een echte stage tijdens hun opleiding of voor een job. Voor de bedrijven was het interessant om in contact te komen met leerlingen uit de buurt en om te laten zien hoe het bedrijf in kwestie werkt.

“De vraag kwam vanuit de bedrijven, via onze lokale werking in Zaventem en Diegem”, zegt Paul Hegge, algemeen directeur Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde. “Wij werkten dit graag met de bedrijven en scholen in de buurt verder uit. Wij willen dit zeker volgend jaar herhalen en eventueel uitbreiden naar andere gemeenten en regio’s. Het enthousiasme bij leerlingen en bedrijven toont aan dat dit concept werkt.”

Deze bedrijven werkten mee: ABB, AMAB, Arval, Asco, Brussels Airport Company, Cofinimmo, contrast, DHL, IBM Belgium, ING / NN, KPMG, LSG Sky Chefs, Sales Performance International, SERIS Security, SSI Schäfer, Synergie, Triple A Solutions, Van der Valk Hotel en X-treme.