Keyware veroordeeld voor oplichting van handelaars en vrije beroepen

betaalterminalDe Brusselse correctionele rechtbank heeft donderdag het bedrijf Keyware Smart Card Division veroordeeld tot een boete van 720.000 euro. Volgens de rechtbank heeft het informatica- en softwarebedrijf uit Zaventem zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en oplichting. Tientallen klanten _ handelaars en vrije beroepen _ hadden klacht ingediend bij het gerecht en bij de economische inspectie omdat ze zich gedupeerd voelden door de werkwijze van het bedrijf.

Werknemers van Keyware kwamen langs bij winkels en vrije beroepen en deden zich voor als vertegenwoordiger van de leverancier waarmee het slachtoffer een contract had. Vaak ging het om Atos. Dikwijls deden ze dat op drukke momenten en onder het mom van een kleine update te moeten uitvoeren aan de betaalterminal of de vervanging van een oud toestel te moeten doen.

Zo slaagden ze erin de slachtoffers een document te doen ondertekenen. Pas later bleek dat het geen gewone werkbon of ontvangstbevestiging was. Uit de kleine lettertjes op de achterkant van het document bleek dat de klant in werkelijkheid een volledig nieuw contract met Keyware had ondertekend. Een contract waar de klant voor vijf jaar aan gebonden was en dat slechts met een hoge verbrekingsvergoeding kon beëindigd worden.

Het parket telde minstens 98 mensen die op die manier werden opgelicht. De rechtbank legde het bedrijf een boete op van 720.000 euro. Het parket had een boete van 1.440.000 euro gevorderd. Keyware moet de benadeelde partijen ook een schadevergoeding betalen die in de duizenden euro’s loopt.