keyware1Sax-Sanitair heeft alle cash uit zijn filialen verbannen voor de veiligheid van de werknemers. Voor dit initiatief wint het een prijs van Keyware. Het in elektronische betalingen gspecialiseerde bedrijf uit Zaventem zet Sax­-Sanitair in de bloemen als klant van de maand voor zijn vernieuwende aanpak en de investering in betrouwbaar en vlot betaalverkeer.

Groothandelaar Sax­-Sanitair uit Melle heeft ervoor gekozen om cash geld te bannen uit zijn vijftien vestigingen en om betaalterminals te installeren. Het leverde het bedrijf in sanitair, verwarming en ventilatie een prijs op voor het innovatieproject cashloze winkels.

Dit is een schoolvoorbeeld van slim inzetten op betaaltechnologie, vindt betaalspecialist Keyware. Ceo Stéphane Vandervelde pleit al langer voor een cashloze samenleving en moedigt dit soort initiatieven sterk aan. De afschaffing van cash in de winkel toont hoe innovatie en veiligheid hand in hand kunnen gaan.

“Zonder cash in je zaak daalt de kans op inbraken. En als er toch wordt ingebroken, ben je minder geld kwijt”, zegt zaakvoerder van Sax­-Sanitair Jan Masselis. “Er zijn minder rekenfouten en je moet niet met al dat geld over straat naar de bank lopen. Het is dus een pak veiliger en transparanter. Ook onze chauffeurs geven we daarom mobiele bankterminals mee in de bestelwagen, zodat ze ter plaatse met de kaart kunnen afrekenen.”

“Betaaloplossingen zijn een hele uitdaging, want veel Belgen houden nog altijd vast aan cash geld”, stelt Vandervelde. “Het is minder veilig, niet handig en niet transparant. Bijna de helft van alle contante betalingen gebeurt bij ons nog steeds in cash. In Scandinavië is dat minder dan tien procent.”