Katrien Herdewyn is Starter van het Jaar

Elegnano The Designer Katrien 2014Katrien Herdewyn, zaakvoerster van Elegnano uit Wezemaal, is zonet verkozen tot de Unizo Starter van het Jaar. Unizo organiseert de wedstrijd om mensen te stimuleren om een eigen zaak te starten. Katrien Herdewyn overtuigde de jury met haar doordachte strategie, haar stevig businessplan en de passie die ze als onderneemster uitstraalt.

Een terecht trotse Herdeweyn vertelt: “Elegnano is letterlijk een combinatie van elegantie en nanotechnologie. Ik breng namelijk schoenen op de markt, waarin nanotechnologie verwerkt zit om de kwaliteit te verbeteren.”

“Als klein meisje had ik al een heel grote fascinatie voor schoenen, maar die maakte met de leeftijd plaats voor interesse in wiskunde en wetenschappen”, zegt Katrien Herdewyn. “Ik studeerde burgerlijk ingenieur aan de KULeuven, met een specialisatie in nanotechnologie. Maar na mijn studies kriebelde die passie voor schoenen nog steeds. Ik besloot schoenontwerpen te gaan studeren. Al heel snel realiseerde ik mij dat schoenen écht mijn ding zijn en heb ik me daarin meer en meer gespecialiseerd in België, Nederland, Italië en Londen. Ik deed dat al met het oog om op termijn zelf iets op te starten.”

Elegnano is opgericht in oktober 2014. “Het duurt ongeveer een jaar om in de modesector een collectie op de markt te brengen”, zegt Katrien Herdewyn. “Sinds augustus dit jaar is mijn eerste collectie verkrijgbaar. De Elegnano schoenen zijn dankzij nanotechnologie volledig vuil- en waterafstotend. Dat komt door een ingenieus natuurfenomeen geleend van de lotusbloem: het lotuseffect. In essentie komt het erop neer dat het leeroppervlak, net zoals de blaadjes van een lotusbloem, vol kleine paaltjes staat. Het leer blijft dus zijn open en ademende structuur behouden. Maar door de nanotechnologische paaltjes blijven vloeistoffen, zoals water maar ook wijn of mayonaise in druppelvorm op de paaltje rusten en rollen ze gewoon van het oppervlak af. Daardoor kunnen ze niet doordringen tot het leer en ook niet opgenomen worden door het leer, wat vlekken veroorzaakt.”

Annie_2“Ik sta zelf in voor het ontwerp, selectie en inkoop van alle grondstoffen. Ik volg de ontwikkeling van prototypes en daarna de productie op in de productie-eenheden in Italië”, zegt de Starter van het Jaar. “De schoenen worden op een eerlijke manier geproduceerd uit materialen van heel hoge kwaliteit. Alle onderdelen komen uit Frankrijk, België of Italië. Het is een heem arbeidsintensief product, gemaakt door de beste ambachtslui, gecombineerd met de nanotechnologie. Je hebt al een paar Elegnano-schoenen vanaf 450 euro.”

De titel Starter van het Jaar is mooi meegenomen, maar is voor Katrien Herdewyn zeker geen eindpunt. “We willen met Elegnano we een sterkere positie krijgen op de Belgische markt, maar ook internationaal gaan”, zegt ze. “Daarvoor nemen we met de volgende collectie deel aan internationale verkoopbeurzen. De collecties worden telkens groter en er komt een grotere variatie in hakhoogtes, kleuren en vormen.”

Meer informatie over de collectie verkooppunten, pop-up stores en de webshop vindt u op www.elegnano.com