Kasteelhoeve Wange is de laureaat van de Internationale Groene Sleutel Award. En dat voor het tweede jaar op rij, toch wel een straffe prestatie van de logiesuitbater uit Landen. De Foundation for Environmental Education (FEE) kent de onderscheiding toe aan de meest duurzame, internationale toeristische bestemming.

Het thema waarop de kandidaten dit jaar werden beoordeeld, was partnerschappen en lokaal engagement. Kasteelhoeve Wange, een seminariecentrum en gastenverblijf, haalde het van 28 accommodaties uit twaalf landen. Een hotel uit Frankrijk en een B&B uit Finland eindigden op de ereplaatsen.

“De inspanningen van de Kasteelhoeve om hun historische rol in ere te herstellen heeft ons overtuigd”, zei FEE-directeur Finn Bolding Thomas. Veel kasteelhoeves waren in het verleden spilfiguren in de lokale economie, steunden op diensten van lokale leveranciers en leverden voedsel aan omliggende bewoners.

Kasteelhoeve Wange kweekt groenten en fruit op eigen domein in samenwerking met lokale boeren. Eigen koeien leveren vlees en melk voor de gasten. Andere producten worden bij lokale leveranciers aangekocht. Ze worden geselecteerd op basis van voetafdruk, sociale tewerkstelling, dierenwelzijn en principes van de circulaire economie.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts overhandigde de prijs aan uitbater Philip Van Kelst. “Kasteelhoeve Wange is een ambassadeur voor toeristisch Vlaanderen. Ons toerisme onderscheidt zich van de concurrentie met kwaliteit en authenticiteit.”