Kantoorbus geeft geheimen prijs in Halle

kantoorbuBij Colruyt in Halle werd dinsdag de mysterieuze kantoorbus officieel voorgesteld. Die wordt sinds vorige week getest door een honderdtal werknemers van de warenhuisketen. Het project office on wheels moet achterhalen of de kantoorbus een duurzaam alternatief kan bieden voor het woon-werkverkeer.

Tussen de hoofdzetel van Colruyt in Halle en Gent rijdt sinds vorige week de kantoorbus. Tijdens een testfase van zes maanden kan een honderdtal werknemers van het supermarktbedrijf van en naar het werk pendelen met deze bus die als een kantoor ingericht is.

Het voertuig biedt 24 zitplaatsen, werkplaatsen, internetverbinding, printer, stopcontacten en koffiemachine. De bus werd voorgesteld naar aanleiding van de week van de mobiliteit. Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters (N-VA) ziet verschillende voordelen, onder meer in de aanpak van de files en bijhorende uitstootdaling. “Door van je verplaatsing ook nuttige werktijd te maken wordt het aantal verliesuren door de file stevig ingekort en kan het wellicht een nuttige bijdrage leveren voor de combinatie werk/privé.”

Al meteen worden ook andere potentiële trajecten in kaart gebracht. “De eerste resultaten van een bevraging van bedrijven zien er rooskleurig uit.” Volgens het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM), een van de projectpartners, worden ook potentiële trajecten naar bedrijventerreinen rond Brussel, Gent en Antwerpen onderzocht. “In het voorjaar van 2017 worden de resultaten van de testfase en van de studie geëvalueerd.”

Een kantoorbus haalt twintig wagens uit de file en reduceert volgens de initiatiefnemers de brandstofconsumptie met 96 liter per 100 kilometer. Office on Wheels is een project van het VIM, de Beroepsfederatie van Autocar- en Autobusondernemingen (BAAV) en verschillende andere partners.