Er dreigt een juridische veldslag rond het geplande shoppingcenter langs de Liersesteenweg in Begijnendijk. Buurgemeente Heist-op-den-Berg stapte alvast naar de Raad van State. 

Heist-op-den-Berg is niet zinnens de bouw van het nieuwe shoppingcenter zo maar te laten passeren. Het bestuur stapte naar de Raad van State om de goedkeuring ongedaan te laten maken omdat de bouw zou indruisen tegen de intergemeentelijke visie voor de steenweg van Lier naar Aarschot. Deze laatste stad heeft voorlopig nog niets ondernomen maar is evenmin tevreden met de gang van zaken. Op KMO-zone De Witte Molen in Aarschot zijn kleding-en schoenenzaken niet toegelaten terwijl dat op de Liersesteenweg wel mag.

Intergemeentelijke visie 

Eerder dit jaar startte de bouw van het nieuwe shoppingcenter in Begijnendijk. Verschillende retailers zoals Schoenen Torfs, ICI Paris XL, Lola&Liza en Zeb hebben plannen voor een nieuwe stek in het shoppingcenter. Maar buurgemeenten Aarschot en Heist-op-den-Berg zijn geen voorstander van het project. “Om de commerciële belangen van onze handelaars in de kern te beschermen”, zegt schepen van Lokale Economie Mattias Paglialunga (CD&V) van Aarschot. Grootschalige detailhandel past niet in de intergemeentelijke visie voor de steenweg tussen Lier en Aarschot, dit om de economische balans te herstellen. Dergelijke winkelcentra kunnen nog wel in de kern van een gemeente, en net daar wringt het schoentje. “Het shoppingcenter ligt dan wel langs de Liersesteenweg, maar het bevindt zich in het centrum van Begijnendijk”, aldus schepen van Economie Bob Michiels (MGB) van Begijnendijk. “We hebben een ruimtelijk uitvoeringsplan waar een handelszone op deze plaats kan. Ons centrum loopt van de spoorweg via de Kleinesteenweg tot het dorp. Alle hogere instanties hebben het project goedgekeurd.”

Bouwwerken stopgezet 

Intussen is de bouw van het project stopgezet omdat de aannemer geen risico wil  lopen om achteraf alles te moeten afbreken. Het shoppincenter had pal na de zomer de deuren moeten openen maar die termijn lijkt een utopie.
“Daar moeten we niet meer van dromen. De aannemer wil rechtszekerheid en legde de werken stil. Daar kunnen wij niets aan veranderen. Wij willen dat de werken verder gaan. Ook de inwoners zijn vragende partij. Het zijn vijf winkels met producten die we momenteel nergens in onze gemeente kunnen aanbieden” aldus Michiels.

Procedureslag?

Een ellenlange procedure bij de Raad van State hang als een zwaard van Damocles boven het poject. “Daar willen we liever niet aan denken mar op dit moment is er jammer geen oplossing in het vooruitzicht. We hopen dat de projectontwikkelaar er ook op zal aandringen bij de aannemer de werken snel verder te zetten. Ondertussen zijn gesprekken met buurgemeente Heist-op-den-Berg hangende. We hopen dat we eruit geraken.”